zondag 18 juli 2010

Wat is nu het evangelie (2)?


Net kreeg ik een email van een vriend van mij, met nog een uitleg over het evangelie. (We hadden er namelijk vanmiddag over gesproken). Ik wil dit meteen delen, omdat het zo een waardevolle aanvulling is op de uitleg in de voorgaande blog.

In Col 1:14 staat "Hij (Jezus) kocht onze vrijheid met Zijn bloed en daardoor ontvingen wij vergeving voor AL (grondtekst zegt "alles; verleden, heden, toekomst") onze zonden."

Als je hier over nadenkt, dan hoor ik je denken, "dus nu mag ik alles en kan ik alles doen". Ja, hoe bijzonder of dat ook klinkt, dat mag. God wil dat we vrij zijn, vrij van regels, gebondenheid, (te) hoge verwachtingen van jezelf en zo kan ik erg lang door gaan. Weet je, om zeker te zijn dat we het snappen gaat de Heilige Geest (schrijver van de bijbel) in Col 2:14 nog verder "Hij heeft ons strafblad dat tegen ons getuigde -de lijst met regels waaraan we ons niet gehouden hebben- verscheurd". God zelf heeft de lijst met regels waaraan we moeten voldoen (dus ook de 10 geboden en jou zelf gemaakte regels) verscheurd in 10.000 snippertjes, zodat het nooit meer te lezen is.

Maar, serieus God gaat nog verder! Col 2:19 "Laat u dus niet bekritiseren over wat u eet of drinkt en of u zich al of niet aan feestdagen en rustdagen moet houden" Het moet niet gekker worden, God zelf zegt ons dat we ons niet moeten laten bekritiseren (maar voornamelijk jijzelf, dus stop met jezelf bekritiseren). Wij mogen dus gewoon doen waar we zin in hebben!?

En nu komt het sluitstuk Col 2: 21 - 23 "hoe is het dan mogelijk dat u zich toch, net alsof er niets gebeurd is, weer regels laat opleggen van: 'blijf af, eet dat niet en raak dat niet aan. 22Zulke regels zijn door mensen bedacht. In de loop der tijd veranderen die steeds weer. 23Die regels lijken wel heel mooi en wijs, maar het is een zelfgemaakte godsdienst. Zij vragen heel wat vroomheid, vernedering en zelfkastijding. Zij zijn waardeloos en bevredigen alleen het gevoel van eigenwaarde". Zo dat is hard, zou je denken. Nee, dit is vrijheid, de mogelijkheid om met God een relatie op te bouwen zoals jij bent! Je mag bij Hem jezelf zijn, hoeft je niet aan regels te confirmeren, maar mag zijn zoals je bent! Je mag weer kind zijn, bevestiging vragen aan Papa God, van Hem genieten, en LEVEN!

Geen opmerkingen: