zondag 18 juli 2010

Wat is nu het evangelie?


Ja, wie durft zich te wagen aan die vraag? Als ik het om me heen vraag, dan lijkt het niet een echt eenvoudige vraag. Het lijkt zelfs een moeilijke vraag! Zonder direct een antwoord te geven op die vraag, wil ik jullie vragen even blanco te zijn. De betekenis van het woord evangelie is; "De blijde boodschap". Dit lijkt te suggereren dat we er blij van moeten worden (moeten ja;-)). Zijn we dat dan ook altijd? Ik niet, kan ik je vertellen, helemaal niet zelfs en dat is toch vreemd.

Wat is dan die blijde boodschap? Joh 1:29 "Zie het Lam Gods, Dat de zonde der wereld wegneemt". Wauw, Johannes sprak over Jezus, Jezus kwam om de zonde van de wereld weg te nemen. Zonde? Wat is dat dan? Zonde in de letterlijke betekenis van het woord betekend "Het doel missen". Hm, wat is ons doel dan? Als Jezus kwam om de zonde weg te nemen, dan heeft Jezus "ons doel missen" van ons weggenomen. Dat is dus schijnbaar zo belangrijk dat het de "Blijde Boodschap" wordt genoemd. We worden er blij van en nog een stapje verder, blijheid is erg goed voor onze gezondheid zeggen wetenschappers, de beste oplossing tegen ziekte!

We gaan eens naar het begin van de Schepping. Gen 3:8 "Toen de mens en zijn vrouw God, de Heer, in de koelte van de avondwind door de tuin hoorden wandelen, verborgen zij zich voor Hem tussen de bomen. Maar God, de Heer, riep de mens; "waar ben je?" Deze tekst zegt zo gaaf hoe het was en hoorde te zijn op aarde. De mens was op aarde en God bezocht de mens, Hij wilde met Hem praten. We moeten dit ook niet zwaarder maken dan het is. God wilde gewoon weten hoe onze dag was verlopen, of we het naar ons zin hebben gehad. Hij wilde met ons praten. Wij hadden ons verborgen, omdat we dachten dat God boos zou zijn, maar dat was helemaal niet zo. Hij vroeg waar we waren, want Hij kon ons niet vinden. Denk daar eens over, God zocht ons, zoekt jou "waar ben je, roept Hij, ik mis je! Waarom verstop je jezelf voor mij?" Hij is jou kwijt, hij mist jou, God is aan het zoeken en zoeken, totdat je zelf komt. God zegt verderop in de tekst niet "wat heb je nu gedaan!!!" wij vertelden het Hem zelf, "wij hebben van de boom gegeten".
God heeft ons gemaakt om een relatie mee te hebben, om mee te praten, om lief te hebben (1 Joh 4:19 "wij hebben lief, omdat Hij ons het eerst heeft liefgehad"). Jezus zegt, ik ben gekomen om Zijn naam bekend te maken en de naam van God is Vader. Jezus start ook met het perfecte gebed "Onze Vader", wij hebben dezelfde Vader als Jezus.

Terug naar het Evangelie. Jezus is gekomen om het doel (doel missen = zonde), namelijk God als Vader te kennen volledig te herstellen, niet door regels, niet door iets te doen, maar door te weten dat God ons volledig accepteert door Zijn Zoon Jezus Christus die een is geworden met onze zonden (overtreden van de 10 geboden) 2 Kor 5: 21 "want God nam Christus, die geen zonde gedaan had, en belastte Hem met onze zonden. In ruil daarvoor rekent God de rechtvaardigheid van Christus aan ons toe"

Stel je voor, je hebt een relatie met je partner. Je houdt erg veel van je partner, je wilt echt het allerbeste met en voor je partner. Dus wat doe je dan? Dan spreek je af (met jezelf) dat je elke ochtend om 08:00 je partner een kus geeft, om 12:00 stuur je een sms, om 17:00 ga je eten koken, om 18:00 was je af, om 20:00 ga je praten over de dag, om 22:00 heb je sex met je partner, etc. Als je dat niet doet, dan gaat het mis, dan houdt je partner niet meer van je, dan is je partner boos etc. Hoe klinkt dat? Ja, zeg het maar eerlijk, dit klinkt belachelijk. Maar, met God doen we hetzelfde, we hebben van een relatie met God bovenstaande gemaakt. Uiteindelijk zijn we dan bang voor God, of we ervaren Hem niet, of we zijn onze passie kwijt.

God wil Papa zijn, Jezus wil je Vriend zijn, de Heilige Geest je Gids, je Helper, je Trooster. Kijk naar het gewone leven, in een relatie passen geen regels, zodra je regels toepast in een relatie, dan zal die uiteindelijk kapot gaan. Zo is het ook met God, Hij wil een relatie met jou, zonder regels, Hij wil dat je jezelf bent! Hij weet heus wel wie jij bent, Hij heeft je zelf gemaakt! Wordt vrij van regels, wordt vrij van zaken die je jezelf hebt opgelegd, God wil met je praten, je zonden zijn vergeven, Jezus heeft jou vrijgekocht, betaald met Zijn bloed!

Het evangelie is: "weer in relatie staan met God, zoals het in Genesis staat, vrij van regels, maar in liefde met God"

1 opmerking:

Lein zei

Yo Edwin, mooi zeg! Gaaf dat je weer aant bloggen bent! blessings! Sista lein