zondag 9 januari 2011

Maar ik heb toch geloof nodig? (geloof 5)

Het gaat om het geloof van Jezus, het gaat niet om ons. Nu kan deze gedachte een paradox lijken met veel teksten in de bijbel. Teksten die wel degelijk zeggen dat het om geloof gaat. Kijk bijvoorbeeld naar Heb 11 - 13. Deze gaan over geloof, de zekerheid van "iets" wat we niet zien, van het moedige geloof van de voorvaderen (Abraham bijv.). Toch is er iets bijzonders aan de hand.

Allereerst is het belangrijk te weten dat God geen onderscheid maakt in Zijn kijk op mensen. In Rom 3:22 staat het eigenlijk dubbel (grappig) "Gerechtigheid van God door het geloof van Jezus Christus, tot allen en over allen die geloven, want er is GEEN onderscheid en in Rom 10:12 zegt God "Er is immers geen enkel (niets dus) onderscheid tussen jood en griek. Want een en dezelfde is de Heere van allen" en er zijn nog meer teksten die zeggen dat God geen onderscheid maakt tussen mensen. Hij houdt er geen lieverdjes op na, Hij houdt van iedereen evenveel en geeft iedereen evenveel. Hij heeft wel met iedereen een verschillend plan, daarom heb je zoveel verschillende mensen, met verschillende dromen en verlangens. Dat is alleen wel op een ander vlak, dat staat los van hoe God naar iedereen kijkt en geeft, hierin maakt Hij geen onderscheid.

In Rom 12:3 schrijft God iets heel bijzonders, namelijk het volgende; "naar de mate van geloof zoals God die aan een ieder heeft toebedeeld." in de MSG staat "No, God brings it all to you. The only accurate way to understand ourselves is by what God is and by what he does for us, not by what we are and what we do for Him." Hier wordt al meteen duidelijk gemaakt dat het niet om onze werken gaat, om wat wij doen voor God, maar voor wat Hij voor ons gedaan heeft. Het haalt de aandacht weg van wat wij moeten doen en vestigt de aandacht op Jezus. Hij is onze Voleinder van het geloof, Hij is degene die voor ons gelooft dat wij rechtvaardig zijn. Hij is degene die voor ons gelooft dat we herstelt worden, Hij heet niet voor niets Geneesheer.

Omdat God iedereen hetzelfde behandelt, voor iedereen Hetzelfde en Dezelfde is, geldt dit ook voor het geloof. Hij geeft een ieder dezelfde mate (is een maateenheid) van geloof. Je hoeft dus niet als een wanhopige te zijn als je leven lijkt vast te lopen (met de nadruk op lijkt). Jezus legt het geloof in ons en gelooft voor ons. Wat kunnen wij dan nog doen? Vertrouwen op Hem, Jezus beter leren kennen, zodat we nog zekerder worden van Zijn beloften, van Zijn kracht en macht.

Een relatie bijvoorbeeld, die van mij en Henrike, die groeit naarmate ik Henrike beter leer kennen. Ik weet wat ze doet, wat ze niet doet, wat ze leuk vind, wat ze niet leuk vind, etc. Zo groeit ook onze relatie met Jezus steeds meer. Gelukkig helpt de Heilige Geest (die in ons woont, of je dat nu voelt of niet) ons daarbij!

Kortom, we hebben genoeg geloof ontvangen, Jezus gelooft voor ons, wij mogen leren vertrouwen en Jezus beter leren kennen. Ik bid voor en over jullie en mij; " Heilige Geest, help ons Jezus beter te leren kennen, Amen".

Geen opmerkingen: